ios7
Den stora nyheten i designvärlden igår var såklart att Apple börjar bli redo att släppa iOS 7. Nyheterna rent funktionsmässigt är många men eftersnacket har hittills mest handlat om det nya formspråket.

Spekulationerna har pågått ett tag om hur platt Jony Ive egentligen kan göra gränssnitet. Igår kom som sagt svaret. Platt och avskalat blir det men samtidigt färgstarkt enligt de första bilderna som dykt upp. Reaktionerna har varit många men få har varit positiva, på sin höjd kan de anses försiktigt avvaktande och allt bottnar i att gränssnittet känns förvirrat och ofärdigt.

Jag är än så länge beredd att hålla med i kritiken att det ser ofärdigt ut, en bedömning jag gör utifrån skärmdumpar på ett gränssnitt som släpps först i höst, utan att ha känt på det. I ärlighetens namn så trodde jag först att skärmdumpen ovan var ett skämt, men, så var det tyvärr inte. Det är helt enkelt för mycket som inte stämmer i färgval, ljusriktning och gradienter, främst i ikonerna.

Designen kan dock försvaras med att det handlar om att man är van att se iOS på ett visst sätt och insikten om att Apple haft sex år på sig att polera det som är iOS just nu. Ett tankespår som sammanfattas bra av Cap Watkins.

Det blir spännande att se hur app-världen reagerar på det här och hur de tänker anpassa sig till det nya formspråket. Helt plötsligt kommer väldigt många appar kännas daterade och malplacerade i allt det nya.

Nedan följer en sammanställning av tankar och reaktioner samt mer ingående titt av de nya gränssnitten.

Tankar om designen

Djupdykning och skärmbilder från nya iOS7