A List Apart har en artikel om Sustainable Web Design, eller Hållbar Web Design om man vill försvenska det.

Right now, at least 332 million tons of CO2—40 percent of the internet’s total footprint—falls at least partially under the responsibility of people who make the web. It needn’t be that large, but with our rotating carousels, high-res images, and more, we have been designing increasingly energy-demanding websites for years, creating monstrous HUMVEE sites where we could be just as well served by slender hybrids or, better yet, bicycles.

Sustainable Design handlar alltså om att försöka minska utsläpp och energiåtgång, för miljöns skull. Intressant läsning och värt att tänka på. Behöver din site verkligen den tunga grafiken och tungrodda CMSer för att visa upp något som kunde ha fungerat lika bra med något lite mer nedskalat?

Det handlar inte bara om energiåtgång och utsläpp. Det handlar även om att inte lägga mer jobb på att få den önskade effekten än det som är nödvändigt.