Ljudboksföretaget Audible designade för ett tag sedan om sin mobilapp. Intressant nog fick designern igenom en omdesign även fast recensionerna på appen redan var bra. Anledningen till omdesignen bestod i att se användandet ur ett bilkörningsperspektiv. Flera funktioner i gränssnittet under bilkörning var för lätt att komma åt och förstöra både lyssnandet och bilkörningen. Man kan tänka sig att vid användandet och vid feltryck i gränssnittet sänks uppmärksamheten kraftigt och kan vara rent livsfarligt. Några funktioner som bland annat att hoppa mellan kapitel gömdes bort i designen, då den sällan (aldrig?) används vid ljudbokslyssning. Läs mer här.

Jag gillar sättet att tänka vid design av gränssnitt för olika användningsområden och situationer. Det påminner om Mobile First strategin, och tar det ett steg längre. Genom att designa för en mindre skärm tvingas man prioritera om vad som är viktigt, vad som ska visas på skärmen och ges tillräckligt med fokus. På samma sätt kan man se omdesignen av Audibles App. En vanlig situation där man använder deras app är just vid bilkörning. Många pendlar till jobbet och då är ljudböcker en tidssparare i ett annars tidspressat liv. Att sätta detta som en minsta gemensamma nämnare blir då ett fokus för designen.

Kan varmt rekommendera Audible, dock har de bara engelska titlar. Vill man ha svensklästa böcker sägs Storytel vara ett bra alternativ.