Nyligen lanserade festivalen Bråvalla sin mobilapp. Ett ganska viktigt verktyg för den som inte redan har bestämt för vad man ska se under de tre festivaldagarna – och som redan skapat sitt unika spelschema med hålltider, plats, osv. De flesta deltagare är nog potentiell målgrupp.

Det som borde vara mest användbart i appen är just deras spelschema för när, var och vilka som spelar en given dag. Gott så kan man tycka. Logistiskt sett kan man tycka att appen gör det den ska. Den som planerade festivalen älskar nog upplägget. Den markerar ut vilken dag, vilken scen och sedan vilka tider olika band spelar på just den scenen. För att sedan visa samma sak för nästa scenområde.

Bråvallafestivalens spelschema

Problemet är att det finns sex stycken scenområden. Vill man bara veta när och vilken artist börjar spela på den scen man redan befinner sig på vore det inga problem. Men de allra flesta festivaldeltagare är nog mer intresserade av att veta vilket band som kan vara intressant att kolla på just där och då. Alltså vill nog de flesta ha en tidslinje som istället visar vilka band som spelar på vilken scen, inte en lista på scener som visar vilka tider inom varje scen ett band börjar spela.

Samtidigt måste man nog fråga sig hur mycket man kan begära av en gratisapp som endast kommer vara i bruk i 3 dagar, samt vad den andra implementationen skulle komma att kosta. Säkert såg information som app-makarna fick ut exakt som appen visar, och inget extratänk eller modifikationer behöver göras för att skapa appen. Men det är ändå tråkigt när informationen inte är formad utifrån användarens perspektiv. På hemsidan använder de sig dock av en tidslinje med precis det upplägg som beskrevs ovan som en bättre informations-vy. Hade man då behövt en app överhuvudtaget eller hade det räckt med en hemsida som var designad för mobila enheter?